luni, 8 noiembrie 2010

Human Nature

(Human nature) It sucks. Hard! Really hard! Tocmai m-am uitat la unul dintre cele mai crude filme pe care le-am văzut vreodată. Și nu cred că doar eu aș zice asta. E adevărat, am mai văzut filme cu naziști, cu delfini omorâți și multe altele, dar acesta e cel mai dur din ultimul timp. M-am pus să mă uit la el știind doar câteva cuvinte: "psihologie", "oameni", "test", "fapt real". Că m-a luat prin surprindere nu rămâne nici o îndoială. Oricum acesta e genul de film care nu lasă prea mulți oameni indiferenți.
Ca să nu vorbesc despre fantome, precizez că e vorba despre The Experiment. Aici se poate vedea cum reacționează oamenii atunci când li se ia libertatea, și nu numai. Timpurile nu contează. Că e 2010, că ar fi fost 1500, natura umană e aceeași si la urma urmei oamenii și reacțiile sunt sunt la fel. Filmul e tare, dur, crud, impresionant, te dă pe spate, îți dă de gândit, te face să îți pui întrebări, tot tacâmul.
Invit pe cine vrea, să îl vizioneze. Eu nu cred că e film pentru copii (pentru cei care au), însă mi-ar plăcea să aflu cât mai multe păreri despre ce prezintă el.

5 comentarii:

  1. if the shit is fucked up, this fucks up the shit

    RăspundețiȘtergere
  2. Filmul porneste de la o premisa destul de simpla: daca ii imparti pe oameni in doua tabere care au ceva (orice!) de impartit, vor ajunge sa isi taie gaturile unii altora... mi-ar placea sa cred ca e pura fantezie, dar s-a intamplat de atatea ori de-a lungul istoriei... :-??

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu prea sunt de acord... Baietii nu au nimic de impartit acolo. Totul se rezuma la "who has the bigger stick". Faptul ca erau pusi gardieni si trebuiau sa pedepseasca era doar o scuza in sinea lor pentru brutalitatea cu care actionau. Din ce imi amintesc fazele cele mai crude si umilitoare erau atunci cand trebuia sa accepte suprametia "sefului" gardienilor. Oamenii in general sunt brutali, nu le trebuie decat scuze si motive si o arata cu prima ocazie.
    Sa incep cu inchizitia care a folosit motive religioase pentru a tortura si controla oameni dupa bunul plac, au avut mana libera si fara repercusiuni si au doar ei insasi. La fel si cu sclavia, a trebuit cineva cu un bat mai mare sa le zica la restu ca nu e voie. Iar al doilea razboi mondial a fost o demonstrare la scara larga de cat de salbatici suntem.
    Deci ai batul mai mare, ii dai la ala mai mic peste ochi cu el pentru ca poti si facand asta iti cresti respectul de sine, bine... se intampla doar daca legal nu patesti nimic sau nu esti prins.
    Asta se intapla si la locurile de munca, eu folosesc termenul "prost cu functie" si se refere la idioti care habar nu au pe ce lume traiesc, sunt niste persoane josnice care au ajuns unde au ajuns doar pt ca au stat in genunchi si cu buzele tuguiate si care isi exprima puterea doar ca sa se simta ei bine.
    Incearca sa le dai mai multa putere si nu se opresc, ajung la fel ca cei din film.
    ...iar lucrul cel mai naspa si deranjant e ca cei ce fac asta au in sinea lor o explicatie si nu se simt vinovati ca fac ceva rau. scopul scuza mijloacele!

    RăspundețiȘtergere
  4. cand unul tre sa impuna ordinea asupra altuia... tot timpul este ceva de impartit... gardienii oricarei societati sunt predispusi la abuzuri.. iar abuzurile continua pana cand se aprinde lumina rosie....

    RăspundețiȘtergere
  5. Aici gardienii erau doar un exemplu din film, ca erau gardieni. Chestia cu imparteala e doar o scuza... si inca un exemplu de dominare si impunere in fata celui mai slab e violenta domestica. Daca zici ca si acolo au ceva de impartit... sa imi dai un exemplu bun ce pot sa imparta(inafara de pumni si palme), acolo doar isi arata autoritatea. Regula degetului mare cred ca se numea sau "rule of thumb" care nu iti dadea voie sa ai "the bigger stick" dar tot aveai "stick" cu care sa te impui. Si ce zic eu nu e regula generala pentru toata lumea, dar cred ca se aplica la mai mult de 50%(imi dau cu parerea).

    RăspundețiȘtergere